Agile Scrum klinkt leuk, lekker veel vrijheid. Maar bereidt het wel even grondig voor.

Martijn van Gogh

Samengevat: echte toegevoegde waarde voor jou

Agile Scrum klinkt leuk, lekker veel vrijheid. Maar bereidt het wel even grondig voor. Want het moet ook voor jou als klant wel duidelijkheid en kwaliteit opleveren.

De grootste verschillen tussen de Waterval-methode en de Agile-Scrum-methode zijn:

  • In Agile worden continue kleine iteraties (sprints) geprogrammeerd die worden getest, terwijl Waterval een sequentiële methode is waarin alles in een keer wordt geprogrammeerd en daarna getest.
  • Agile staat bekend om zijn flexibiliteit en mogelijkheid tot bijsturen, terwijl Waterval een wat rigide methode is.
  • Agile staat toe dat de requirements veranderen, terwijl Waterval geen mogelijkheid voor veranderingen biedt als het programmeren is gestart.

 

Bij Pindrop geloven we in een mix van deze twee werelden. Het beste van twee werelden voor jou als klant: de iteratieve kracht van Agile Scrum, en de voorbereidende kracht van waterval. Eerst denken, dan doen.

Je zult in naar onze visie zaken dus wel echt voor moeten bereiden om goed te weten wat voor fundamentele keuzes je moet gaan maken. Anders gaat een project alle kanten op, behalve de kant waar jij het project wilt zien.

 

Madonna en ventilators

We maken een kleine trip ‘down memory lane’. Plaats van handeling is het kantoor van een gemiddeld IT-bedrijf uit de jaren tachtig. De ventilators van de kasten van computers staan (behoorlijk luidruchtig) te ronken. Hilversum 3 schalt uit de de radio.

De programmeurs die zich aan ‘Holiday’ van Madonna willen onttrekken, dragen een walkman met hun eigen mixtape en typen hun code in Pascal in oranje letters op hun zwarte, bolle beeldscherm. Sigarettenrook kleurt de bedompte kantoorruimte nog iets grijzer. Het team werkt koortsachtig aan een groot project voor De Postbank (het hedendaagse ING).

 

80's programmer

 

De Postbank

In deze lang vervlogen tijden, werden grote IT-projecten heel anders aangepakt dan nu. IT-bedrijven gingen over het algemeen via de ‘waterval methode’ te werk.

Dit houdt (heel kort door de bocht) in dat de specificaties van het hele project eerst tot in detail in kaart werden gebracht. Je kunt je voorstellen dat daar ellenlange sessies met de Postbank aan vooraf gingen.

In de volgende stap werd het te bouwen systeem als geheel ontworpen, vaak door middel van ingewikkelde architecturen. Vervolgens werd de applicatie gebouwd en getest om vervolgens door de opdrachtgever te worden geaccepteerd.

 

Blackbox, nat pak, en ellende

In de praktijk zorgde deze waterval-methode nogal eens voor ‘een nat pak’. Na het opstellen van de specificaties en ontwerp, gingen deze de ‘black box’ in van het ontwikkelproces, om daar pas weer uit te komen als het volledige product was gebouwd.

De Postbank zag in de tussentijd niets en kreeg pas bij oplevering van het totale product een antwoord op de vraag of hun eisen en wensen wel precies waren vertaald in de applicatie. Als dit niet zo bleek te zijn, was het vaak erg lastig om nog zaken aan te passen, of dit kostte buitensporig veel tijd.

De waterval-methode schoot tekort.

 

Agile als het beloofde land?

De Amerikanen Ken Schwaber en Jeff Sutherland vonden daarom in 1995 dat software projecten op een radicaal andere manier moesten worden uitgevoerd. Hun basisaanname was dat klanten vooraf vaak nog helemaal niet weten wat ze precies willen. Bovendien is wat ze denken te willen, ook nog eens onderhevig aan verandering.

Schwaber en Sutherland pleitten daarom voor een empirische aanpak, waarbij steeds kleine stukjes van de applicatie worden gespecificeerd, gebouwd, getest en opgeleverd.

Het voordeel hiervan is evident. Omdat de klant in kleine loopjes (later sprints genoemd) worden betrokken bij de ontwikkeling, is bijsturen en aanpassen een ‘piece of cake’. Stapje voor stapje wordt de opdrachtgever meegenomen in het proces.

Het eindproduct komt dan niet meer als een verrassing, maar is een logisch gevolg van de sprints waarin de klant reeds uitvoerig zijn feedback heeft kunnen geven. De Agile filosofie was geboren en is tegenwoordig zelfs overgeslagen naar andere sectoren dan de IT.

Het zou mij niets verbazen als mijn kapper tijdens het knippen tussen neus en lippen door vertelt dat zijn kapsalon tegenwoordig volledig ‘Agile is gegaan’.

What does a scrummaster do?

 

Pindrop’s werkwijze

We keren terug naar 2020. Bij Pindrop op kantoor zijn beeldschermen plat, verzorgt Spotify de playlist van het moment en (needless to say) is het kantoor rookvrij. En uiteraard werken ook wij op een Agile manier, maar wel op onze eigen ‘Pindrop manier’.

Dit houdt in dat grote, complexe projecten in de eerste gesprekken met de opdrachtgever, wel degelijk als geheel in grote lijnen in kaart worden gebracht. Dit heeft als voordeel dat er ‘hoog over’, voor iedereen duidelijk is wat er de komende maanden (ongeveer) gebouwd gaat worden.

 

Werkwijze

 

Hierna wordt het project opgedeeld in fasen die in logische volgorde worden geplaatst. In de meest simpele vorm kan een project bijvoorbeeld bestaan uit fase 1: ontwikkeling van de backoffice voor jullie organisatie, fase 2: ontwikkeling van de frontoffice waar jullie klanten gebruik van maken.

De eerste fase wordt hierna gesplitst in concrete user stories; korte verhaaltjes waarin staat beschreven wat de gebruiker doet of wil doen in de applicatie. Een user story kan bijvoorbeeld als titel hebben ‘Gebruiker logt in op de backoffice’, met duidelijke toelichting aan welke voorwaarden dit dan moet voldoen.

Deze user stories worden vervolgens ook weer op een logische volgorde geordend. Stories die hoog in de volgorde staan zijn al helemaal uitgekristalliseerd in gesprekken met jou als klant, lager gerankte stories moeten qua details vaak nog verder worden ingevuld.

De eerste stories kunnen vervolgens in de eerste sprints worden ingepland, ontwikkeld, getest om uiteindelijk te worden geaccepteerd door de opdrachtgever. Tijdens dit proces, worden de stories later in rij, alvast in detail besproken, zodat deze helemaal helder zijn om in toekomstige sprints te worden ontwikkeld.

De stelregel is; hoe eerder een story in de planning staat, hoe meer deze in detail is gespecificeerd. Op deze manier zijn wij in staat om op een volledige Agile manier te werken, waarbij toch rekening wordt gehouden met de totale scope van een project.

Agile, maar misschien toch met een klein vleugje waterval.

Martijn
Product owner & adviseur
Gerelateerde Insights
Martijn van Gogh

Wat als je gebruikers niet kunnen vinden wat ze zoeken, geplaagd worden door een trage website of wanneer hun gegevens op straat komen te liggen? Gebruikerservaring is de sleutel.

Lees meer
Nico Veenman

Waarom lijkt het eeuwig te duren voordat je dat nieuwe systeem eindelijk in gebruik kunt nemen? Of totdat de nieuwe website live kan?

Lees meer
Nico Veenman

Is die dure reparatie echt nodig of zou je van een onafhankelijke partij een heel ander advies krijgen?

Lees meer
Nico Veenman

Het was een diepe greep in de buidel, maar het nieuwe IT-systeem zou alles anders maken. Althans, dat was het plan.

Lees meer
Pindrop Powerhour, binnen een uur de vinger op de zere plek!
 http://Pindrop%20PowerhourPowerhour
Let's go.

Een snelkookpan voor digitale uitdagingen: dat is ons Powerhour. In een uur vol drive, dedication en denkkracht gaan we samen met jouw team aan de slag om door te dringen tot de kern van je vraagstuk. Om vanuit daar optimalisatie kansen te ontdekken en de vinger op de zere plek te leggen.